W.O. Stellenbosch Cabernet Sauvignon - Cabernet S. (21)

Omschrijving
Cabernet Sauvignon | drie wijngaarden in Vlottenburg (Polkadraai), Bottelary en Helderberg | aangeplant vanaf 2001 | decomposed granite terroir | 3 dagen koude weking | vergisting in grote betonnen tanks | 2-3 keer per dag pump over | rijping en malo in Franse eikenhouten vaten (60% nieuw) | Na 11 maanden verplaatst naar 2000L Stockinger foudres | in totaal 22 maanden houtrijping | cassis | rijp fruit | pruimen | rozemarijn | ceder | gedroogde specerij | juicy | rijk | stoer | ook elegant en sublieme fraîcheur | 3410 flessen
Damascene
Damascene is een samenwerking tussen wijnmaker Jean Smit en David Curl (ex eigenaar Château Gaby). Jean heeft ervaring opgedaan in Frankrijk bij Stéphane Ogier en in Zuid Afrika bij o.a. Rustenberg en Boekenhoutskloof. Op dit moment word er een nieuwe winery gebouwd in Elgin, op de farm van David. De eerdere wijnen zijn gemaakt in Somerset West en de eerste jaargang is 2018 geweest.
Voor de wijnen word gebruik gemaakt van fruit wat komt van 20 verschillende wijngaarden in de hele westkaap. De aanplant in de wijngaarden verschilt in ouderdom, maar een van de meest interessante wijngaarden is aangeplant met Semillon, uit 1942 en 1962.
Om nieuwe wijngaarden te ontdekken is er meer dan 40.000 kilometer gereden door de west kaap. De meest unieke wijngaarden zijn zo ontdekt, zoals de wijngaard in Cederberg. 1000 meter boven zeeniveau, waar geen borden de weg meer aangeven er alleen maar bergen zijn met fijnbos.
Voor alle wijnen gaat de voorkeur van Jean uit naar natuurlijke gisting, en rijping op nieuwe en gebruikte franse barriques en 1000 liter Foudre.
Review
Deftly combining grapes from the increasingly fashionable Polkadraai Hills with a smaller 25% component from the cooler corner of the Helderberg, this is a superb Cabernet Sauvignon from a winemaker at the top of his form. Aged in 60% new oak before a further spell in foudres, it's focused, granitic and lightly wooded, with layers of plum, violet and blackcurrant and firm, yet integrated tannins. 2025-35 94/100 Tim Atkin MW
The 2021 Cabernet Sauvignon is matured in 50% new oak for the first year and 2,000 oval Austrian foudre in the second year. This is more cohesive and fresher than the 2022 Cabernet Franc tasted alongside with blackberry, cedar and graphite aromas. The palate is vibrant on the entry, well-balanced with pliant tannins, taut and linear before fanning out with impressive precision on the finish. This would give a top Bordeaux a run for its money. Definitely a level-up on the previous vintage. 92/100 Neal Martin